Wildkamperen tips: Hoe je de natuur respecteert en veilig kampeert

wildkamperen Zweden

Stel je voor je gaat wildkamperen: na een lange rit door de bossen van Zweden is het tijd om je kamp op te zetten. Je hoeft je niet druk te maken of je wel een camping kunt vinden waar plek is. Je zoekt gewoon een mooie plek uit in het bos en zet je tent op. ’s Avonds geniet je met je vrienden rond het kampvuur. ’s ochtends wordt je wakker van de zon die door de bomen schijnt en de geluiden van bosdieren die langzaam ontwaken. Er is weinig zo ontspannend als dat. Helaas niet in elk land toegestaan, maar daar waar het mag is het zeker een aanrader!

Waar dien je allemaal rekening mee te houden tijdens wildkamperen? We bespreken de belangrijkste wildkampeer “regels” hieronder. Maar deze regels gelden eigenlijk evengoed als je een dagje op pad bent in Nederland of waar dan ook. 

Hoe ga je naar de wc tijdens wildkamperen?

Je ontkomt er niet aan. Soms moet je nou eenmaal naar de wc en die heb je nou net niet als bagage meegenomen. In zweden heb je verbazingwekkend veel wc-hokjes langs de offroad wegen staan. Gewoon een houten hokje met een toiletpot boven een heel diep gat. Vaak zelfs voorzien van toiletpapier en schoner dan de meeste openbare wc’s in Nederland. Laat deze dan ook altijd weer netjes achter, wel zo prettig voor de volgende wc-gebruiker. Maar wat als je even geen hokje tegenkomt en je toch echt moet?

Zorg ervoor dat je tijdens offroad trips altijd een schep bij je hebt. Ook tijdens een dagtrip. Graaf een gat, ga gehurkt boven het gat hangen en doe je behoefte. Zorg er altijd voor dat je biologisch afbreekbaar toiletpapier bij je hebt en gebruik alleen zoveel papier als echt nodig. Graaf het gat weer dicht en voilà, niets meer van te zien.

Vuurmanagement: veilig en verantwoord kamperen

Bekijk de lokale regelgeving omtrent vuur. Vaak is open vuur niet toegestaan, maar vuur in een vuurschaal bijv. wel.
Onze tips:
- Wij hebben altijd een opvouwbare vuurschaal mee als we gaan wildkamperen.
- Gebruik zeker geen open vuur in drogere periodes.
- Laat het vuur nooit onbeheerd achter.
- Gebruik alleen hout wat je op de grond vindt. Ga geen takken afzagen van levende bomen.
- Neem de houtskoolresten naderhand mee. Laat niets achter.
- Een zak houtskool om te stoken ipv gesprokkeld hout kan een uitkomst zijn in gebieden waar geen bomen groeien (bijv. Ijsland). Gloeiend houtskool geeft veel warmte.
- Zorg als het kan voor een emmer of flessen water die je erbij zet voor het geval dat.

Wildkamperen kampvuur

Laat je kamp en omgeving netjes achter

Laat geen troep achter onderweg of bij je kamp. Verzamel al het afval netjes in een vuilniszak en neem deze mee, totdat je ergens een vuilnisbak tegenkomt. Het kan heel lang duren voordat afval vergaat en het kan zorgen voor een verontreiniging van de bodem en water in de buurt. Bovendien kunnen dieren verstrikt raken in afval of ze kunnen het perongeluk eten, wat kan leiden tot verwonding, verstikking of vergiftiging.

Als jij het netjes achter laat motiveert dit ook anderen om die netheid te behouden. Andersom werkt het ook. Wanneer iemand afval achterlaat op een plek, kan dit een signaal afgeven dat het aanvaardbaar is om dat te doen. Het komt neer op sociale invloeden, normen en hoe mensen zich gedragen in reactie op hun omgeving. Dit fenomeen wordt vaak aangeduid als de broken window theory of sociale norm-effect. Ben je bewust van de gevolgen van je gedrag. Wij proberen een plek altijd netter achter te laten dan we het vonden, ook tijdens een alledaagse wandeling.

Respect voor de natuur

Afwassen en wassen

Probeer zoveel mogelijk te wassen zonder zeep en gebruik anders een minimale hoeveelheid biologische zeep. Hoewel biologische zeep minder schadelijk is voor bodem en waterleven kan het nog steeds impact hebben op het milieu. Was je haren alleen met water en gebruik anders eventueel een droogshampoo.

Tip:
- Je kunt de afwas ook doen door mos te gebruiken. Mos heeft een schurend vermogen en kan een beetje water en vet opnemen. Pas op: gebruik geen mos in Ijsland, zij zijn erg beschermend over hun mos.
- Om je vaat te ontdoen van resten van bijvoorbeeld rauw vlees kun je een beetje water koken en hier je vaat even in laten weken.

Respect voor dieren en natuur tijdens je avontuur

Je bent in de natuur. Misschien denk je: niemand heeft hier last van me, maar toch is het goed om geluid te beperken. Jij bent gast in de leefomgeving van heel veel dieren en je wilt hun omgeving zo min mogelijk verstoren. In veel beschermde natuurgebieden is wildkamperen daarom sowieso vaak ook verboden. Check dit bij de lokale wetgeving voordat je je kamp uitzet.

Hoe houd ik wilde dieren weg van mijn kampeer plek?

Afval laat je dus nooit achter, maar wat doe je ermee op het moment dat je gaat slapen? Bij wildkamperen is het extra belangrijk om je afval zorgvuldig te beheren om te voorkomen dat je wilde dieren aantrekt, zoals beren, vossen, of andere dieren die op zoek zijn naar voedsel.

Tips:
- Hang je afval op: Als je in een gebied kampeert waar beren of andere wilde dieren voorkomen, is het belangrijk om je voedselresten en afval op te hangen hoog en ver weg van je tent.
- Veel kampeerders gebruiken speciale geurloze afvalzakken, die helpen om geuren in te kapselen.
- Bewaar geen voedsel in je tent: de geur kan wilde dieren aantrekken.
- Bewaar afval of eten in een afgesloten container.
- Wees snel met het opruimen van voedselresten, zodat je geen geur achterlaat.

 

Wat was jouw allermooiste of meest memorabele wildkampeer ervaring?

 


Leave a comment

This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.