Kamperen in de herfst, ellende of een must do?
Nederlanders houden van kamperen. Hoewel de zomer het meest populair is onder de kampeerders, is voor velen de herfst even goed een mooie optie, bijvoorbeeld tijdens de herfstvakantie of een kortere trip. In 2023 kampeerden volgens het CBS zo’n 2,4 miljoen Nederlanders in de zomer, maar in de herfst tikte de teller alsnog de 1 miljoen aan. Niet slecht voor een seizoen waarbij veel mensen vooral denken aan nat en koud. Heeft de herfst dan toch zijn charmes?
Nat, grijs, koud weer. Veel wind, vroeg donker. Woorden die misschien als eerste naar boven komen bij de gedachte aan herfst. Opzich ook een terechte beoordeling gebaseerd op statistieken en onze eigen ervaringen. Maar een echte kampeerder zal zeggen: “Er is geen slecht weer, alleen een slechte voorbereiding”. Een goed regenpak doet wonderen tegen die plensbuien en stevige wind. Waterdichte wandelschoenen met warme merinowollen sokken en je voeten zijn gered van ijskoude tenen die je nooit meer warm denkt te krijgen. De echte koukleum onder ons pakt nog een muts, sjaal en wanten en is dan ook helemaal ready to go voor een mooie herfst wandeling. Want welk seizoen nog meer heeft zo’n diversiteit aan kleuren. Als je een bos in loopt is het alsof je een canvas oploopt waar het kleurenpalet van een schilder op ontploft is. Vooral als dan toch even die zon zich laat zien en alle kleuren nog meer tot hun recht laat komen. Dat is een charme van de herfst.

En dan ben je de dag doorgekomen, veel warmer dan je dacht, want je was goed voorbereid, en kom je terug bij je tent. Het is 5 uur ’s avonds en het is gewoon al donker. Gelukkig heb jij een goede zaklamp en alle tools voor het maken van een mooi kampvuur. En daar begint de gezelligheid pas echt! In het donker bij een knisperend kampvuur, al vast wat kerstlampjes aan de tent en de sfeer voel je direct. Na een goede kampvuurmaaltijd is het nu tijd voor een heerlijk gekruide glühwein of warme chocomel met slagroom. De kampvuurverhalen en gitaarmuziek zijn van start gegaan en je vraagt je af waarom je herfstkamperen nu pas een kans hebt gegeven.
Maar dan is het moment dat je zo lang mogelijk hebt geprobeerd om uit te stellen: Die super koude tent inkruipen. Na de warmte waar het vuur je zo mee verlekkerd heeft voelt die kou misschien als een klap. Maar dat korte moment van kou ben je zo weer vergeten als je onder je warme slaapzak gekropen bent die tot -5 C (lees in de specificaties van je slaapzak voor welke temperaturen deze bedoeld is) prima zijn werk doet. En even door de kou heen bijten bouwt ook karakter zeggen wij dan. Met een isolatiemat onder je luchtbed zorg je dat optrekkende koude van de grond niet in je luchtbed trekt. In de herfst kan de natuur je ook een handje helpen met deze isolatie. De bladeren die overal liggen kun je onder je tent leggen en dit heeft een isolerende werking. Of je kunt kiezen voor een luchtbedframe, zodat je luchtbed geen contact heeft met de grond of voor een slaapmat met een hoge R-waarde (isolatiewaarde). Een andere goede optie is een daktent. Als laatste tip voor het slapen wil ik meegeven: slaap in thermo ondergoed met daarover bijvoorbeeld een goede trui en houd je hoofd warm met een muts.
En nu lekker warm wegdromen tot de volgende mooie herfstwandeling en warm knisperend kampvuur.
Laat een reactie achter