De ultieme no bullshit veilige recoverygids

De ultieme no bullshit veilige recoverygids

In de Community zien we vaak filmpjes en foto's voorbij komen van recovery’s. Een aantal gaan er goed, maar er zijn ook gevallen die resulteren in schade of persoonlijk letsel. 

Langzaam is soepel, en soepel is snel

Er zijn veel verschillende soorten recovery’s. Het is zelden goed om gehaast te werk te gaan. Regel nummer één is daarom:  Kijken – denken – Plannen - Doen (KDPD)

-          Kijken

Kijk goed naar de situatie. Zijn personen en dieren veilig? Zo nee, zorg daar eerst voor. Is het voertuig stabiel? Zo nee, zorg ervoor dat het voertuig niet verder kan rollen, glijden of kantelen.

-          Denken

Hoe staat het voertuig vast? Wat is de ondergrond? Wat is de beste recovery methode? Heb je de juiste materialen en voldoende kennis?

-          Plan maken.

Nu ga je kijken wat je plan wordt. Wordt het lieren, is snatchen beter, of moeten we creatief worden?

-          Doen  

Voer je recovery uit. Langzaam is soepel, en soepel is snel. Mocht je plan niet werken, ga dan terug naar stap 1.

Materiaal

Er zijn veel producten op de markt om je voertuig uit benarde situaties te krijgen. Hieronder een overzicht van nuttige tools:

-          Bandenspanningsmeter / compressor

-          kinetisch touw / lint.

-          Harpsluiting / soft shackle

-          Lierdeken

-          Lier

-          Klapblok / lierring.

-          Statisch touw / lint.

-          Boomlint

-          Maxtrax

-          High-liftjack

Bandenspanning 

Het aanpassen van de bandenspanning kan er niet alleen voor zorgen dat je minder snel vast komt te zitten, maar kan ook helpen om gemakkelijker los te komen. Sta je bijvoorbeeld vast in sneeuw, modder of los zand en rust de buik van de auto nog niet op de grond? Dan kan het verlagen van je bandenspanning tot wel 5psi(0.3Bar) een uitkomst bieden. Bij het verlagen van de bandenspanning zorg je ervoor dat meer rubber de grond raakt, waardoor je meer grip hebt en makkelijker los komt

Kinetisch touw/lint

Het 2e belangrijkste onderdeel om bij je te hebben is een snatchtouw of -lint. Touw of lint werkt hetzelfde en hebben beide hun voor- en nadelen. Maak hier zelf een keuze in wat voor jou het beste werkt. Zorg ervoor dat de breeksterkte van je kinetische touw of -lint minimaal 2 a 3x hoger ligt dan het gewicht van het te redden voertuig.

Wat misschien wel nog belangrijker is bij een recovery met een kinetisch touw of -lint is het punt waar het touw of lint bevestigd wordt. We hebben al heel wat verhalen voorbij zien komen dat een trekhaak loskomt en als een kanonskogel door de lucht vliegt. Niet iets wat je een kusje wil geven met die snelheden.

Zorg er daarom altijd voor dat een kinetisch touw of -lint vastgemaakt wordt aan een daarvoor bestemd punt EN DUS NOOIT AAN EEN TREKHAAK. Denk hierbij aan lierpunten op een lierbumper of goedgekeurde recovery punten. Ook een indraaibaar sleepoog is niet geschikt voor kinetisch touw/lint.

Nog een aandachtspunt bij recovery is; hoe minder gewicht er in het spel is, hoe minder er kapot kan gaan. Denk hierbij aan het gebruik van soft shackles ipv harp sluitingen. Mocht er iets knappen is het altijd verstandig om een lierdeken – jas – tas – of iets anders op de lijn bij het zwaarste punt te leggen. Dit zorgt er namelijk voor dat mocht een onderdeel het begeven het touw sneller naar de grond valt en minder schade kan veroorzaken.

Harp sluiting vs soft shackles.

Vaak wordt de term D-sluiting en harpsluiting door elkaar gehaal. Een D-sluiting is niet geschikt voor krachten onder een hoek; een harpsluiting wel. 

 


Een soft shackle is een stuk lichter en dus minder gevaarlijk tijdens recovery. Maar bij sommige bevestigingspunten zitten scherpe randen, waardoor een soft shackle weer sneller kapot kan gaan.

Dus, bij recovery altijd een harp sluiting of soft shackle gebruiken. Kies verstandig.

Lierdeken

We hebben het er bij kinetisch touw/lint al even over gehad. Een lierdeken zorgt ervoor dat het touw, het lint of de kabel sneller naar de grond valt en daardoor minder schade kan veroorzaken. Mocht je niet in het bezit zijn van een lierdeken kunnen ook jassen, andere dekens of andere objecten gebruikt worden.

Lier.

Een lier is een ideaal, maar prijzig, onderdeel tijdens een recovery. Als je veel zelf op pad gaat is het, wat ons betreft, een waardevolle investering. Een lier kan met kabel en met touw uitgevoerd zijn. Beide hebben hun voor en nadelen.

Touw vs. kabel:

-          Touw is lichter, heeft minder energie als het knapt, is makkelijker op en uit te rollen, maar is duurder en moet goed schoongemaakt worden.

-          Kabel is goedkoper en hoeft alleen af en toe schoongemaakt en ingevet te worden, maar heeft meer energie als het knapt en is moeilijker op en af te rollen.

Bij het uitzoeken van een lier is het belangrijk dat de lier een trekcapaciteit heeft van minimaal 1.5x het gewicht van het voertuig.

Klapblok/lierring

Een klapblok of lierring is een rond wiel waar het touw of kabel doorheen gehaald kan worden, zodat je met dezelfde lier dubbel de kracht van je lier kan trekken. Met meerdere klapblokken kan je de krachten nog verder opvoeren. 

Recoverypunten.

Het afbreken van recovery punten is een van de grootste gevaren tijdens recovery’s. Veel mensen denken dat iets wat er sterk uitziet ook altijd sterk is. Dat is helaas niet het geval. Gebruik alleen goedgekeurde recoverypunten. Denk hierbij aan de haken onder aan de lierbumper of ogen die rechtstreeks op het chassis gelast of gebout zitten. In het kiezen van je recovery punt is het vooral belangrijk om zelf na te blijven denken.  

Géén recovery punten

-          Trekhaak

-          Verwijderbare sleepogen (bij de gemiddelde auto zit er een oog in de kofferbak om de auto mee te slepen. Deze is geschikt voor slepen maar niet geschikt om onder een hoek aan te trekken.)

-          Bullbar. De bullbar hoepel is niet gemaakt om trek krachten op te vangen.

-          Spiegels 😉

Maxtrax

Maxtrax zijn rijplaten die perfect werken als je vast bent komen te zitten in de sneeuw, in modder en vooral in los zand. Ook kunnen Maxtrax gebruikt worden om een korte brug te maken als er een gat in het pad zit waar je niet omheen kunt.  

Gebruikstips:

-          Graaf de banden vrij met de Maxtrax

-          Plaats de Maxtrax onder tegen de banden aan

-          Rijd rustig over de Maxtrax uit de benarde situatie

High lift jack 

Een high lift jack is een extra hoge krik. Deze krik kan je gebruiken als lier voor als je vast zit. Je kan hem gebruiken om je auto een stukje op te tillen om zo je banden te wisselen, of om je auto op te tillen om bijvoorbeeld Maxtrax onder je banden te leggen.

Let op:
Als een high lift jack op hoogte staat en het gewicht van de auto draagt kan hij kantelen en kan de auto weer omlaag komen. Zorg er daarom ook altijd voor dat als de auto opgekrikt is, en je bent bijvoorbeeld een band aan het wisselen, dat je reserve band onder de chassisbalken ligt, zodat de auto niet helemaal omlaag kan komen.

How to’s

Recovery met kinetisch touw

Je past kinetisch touw toe als je met een voertuig een ander voertuig dat vast zit los wil trekken.

Do

-          Maak het touw/lint vast aan goedgekeurde punten, zoals de haken onder een lierbumper of de recoverypunten aan de achterkant van een auto (niet aan een trekhaak).

-          Haal zo veel mogelijk gewicht uit de recovery. Gebruik zo veel mogelijk shoft shackles in plaats van stalen haken.

-          Gebruik wanneer beschikbaar een lierdeken en anders bijvoorbeeld je jas.

-          Trek het touw/lint rustig op spanning en probeer of de auto loskomt met rustig aanrijden.

-          Als dit niet werkt neem dan een KLEINE aanloop en trek iets harder aan het touw/lint.

-          Voer nu langzaam de snelheden op tot dat of de auto loskomt of tot dat je niet harder durft te trekken.

-          Blijf minimaal de lengte van het kinetisch touw/lint weg bij de voertuigen. Een gemiddeld kinetisch touw/lint knapt bij 12.000 kg. Als iets loskomt bij deze krachten kan je maar beter uit de buurt blijven.

-          Hieronder schematisch weergegeven wat de veilige plekken zijn bij een recovery met een kinetisch touw/lint. Als het touw langer zou zijn dan 9 meter dan zou het rode gebied groter zijn.

 

Don’t

-          Doe dit niet met een lint of touw zonder rek. De krachten die hiermee vrij komen zorgen ervoor dat er veel kapot gaat.

-          Ga niet in de gevaren zone staan.

-          Trek nooit aan een trekhaak. Een trekhaak bij de meeste autos is gemaakt om maximaal 3500 kg rechtlijnig te kunnen trekken en niet om onder een hoek 6000+ kg te kunnen hebben.

-          Bevestig het kinetische touw/lint niet aan een indraaibaar sleepoog

Lieren

Als de auto vast zit of ergens niet omhoog komt is het handig om je lier te gebruiken.

Do

-          Zorg ervoor dat je lier 1.5x het gewicht van je auto kan trekken.

-          Probeer zo recht mogelijk te lieren.

-          Wanneer je aan een boom liert doe je een boomlint om de boom zodat het touw/kabel niet in de boom snijdt. Dit is beter voor de boom én beter voor het touw/de kabel.

-          Zorg altijd voor een lierdeken. Mocht er iets knappen valt het touw snel naar de grond.  

-          Als de auto écht vast zit gebruik dan een klapblok of lierring om de kracht van je lier te verhogen.

-          Blijf weg van het liertouw als deze onder spanning staat.

-          Bedenk je waar het touw heen kan als hij knapt en blijf daar weg.

-          Gebruik het juiste materiaal.  

Don’t

-          Over het touw/de kabel stappen als deze onder spanning staat.

-          Lieren aan punten die de krachten niet kunnen hebben.

-          Ga niet in de gevarenzone staan.

Maxtrax

Maxtrax zijn ontworpen om auto’s uit los zand te kunnen halen, maar ze werken ook op stenen, in de modder en in de sneeuw.

Do

-          Graaf de banden vrij met de Maxtrax.

-          Plaats de maxtrax onder tegen de banden aan en duw ze een beetje aan.

-          Rijd rustig over de Maxtrax uit de benarde situatie.

-          Gebruik de Maxtrax als brug bij gaten in het pad waar je niet omheen kan.

Don’t

-          Ga nooit achter de auto staan als Maxtrax gebruikt worden. Door het loskomen van de auto kunnen de Maxtrax aan de achterkant wegschieten.

-          Spin niet met je wielen op de Maxtrax. Dit vermindert de levensduur van je Maxtrax en in het geval van de Maxtrax extreme vermindert dit de levensduur van je banden.  

 

Heb jij nog goede recovery tips of verhalen van succesvolle of minder succesvolle recovery's? Deel het als reactie hieronder, via mail of via instagram. 


Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.